De Keilehaven vormt samen met de Merwehaven, de IJsselhaven, de Koushaven en de Lekhaven de Fruitport. Voor heel Europa worden hier dagelijks tonnen fruit en fruitsap aangevoerd. Die functie hebben de havens nog maar even, want binnen afzienbare tijd zal al het fruit voortaan via de Waal- en Eemhaven in Rotterdam aan land komen.
MerweVierhavens, ofwel M4H, zoals dit deel van de stadshavens wordt genoemd, heeft een nieuwe bestemming. Nu al zijn er veel innovatieve bedrijven in de ‘creatieve maakindustrie’ gevestigd, de komende jaren wordt het gebied verder ontwikkeld voor duurzame woningbouw, horeca en recreatieve voorzieningen.
Floating farm
Vanaf steiger 81 kun je al wandelend zien hoe de veranderingen zich in M4H voltrekken. In de Merwehaven liggen nog altijd grote zeeschepen afgemeerd, maar je vindt er sinds een paar jaar ook de spraakmakende floating farm, een drijvende melkveehouderij.
Op bijna elke rondvaart van de watertaxi wordt de floating farm in de Merwehaven daarom ook wel even aan gedaan. De reacties erop lopen uiteen van ergernis, tot stomme verbazing en bewondering. De floating farm is de eerste ter wereld in zijn soort. Knijp je ogen een beetje dicht en je denkt in eerste instantie met een luxe appartementencomplex te maken te hebben.
Kudde van dertig koeien
In hun ‘stal’ van twee verdiepingen kunnen de koeien zowel binnen staan als voor een plekje in de buitenlucht kiezen. De dobberboerderij is voorzien van ruime ligboxen, een melkrobot, een mestrobot en een automatische voederband. Op de wal is ook nog een groene wei van een kwart hectare groot ingezaaid, waar de MRIJ-runderen regelmatig de poten kunnen strekken. In de winkel onder in de floating farm is de melk en yoghurt van de ruim dertig dieren tellende kudde te koop.
Albert Boersen leidt de dagelijkse gang van zaken op de floating farm. Hij groeide op de boerderij van zijn ouders in Friesland en trad in hun voetsporen na eerst de hbo-studies agribusiness en bedrijfskunde te hebben afgerond. Dat zijn koeien in de grote stad en bovendien ook nog op een boot ‘grazen’ mag dan nu nog heel apart zijn, maar Boersen verwacht dat het in de nabije toekomst wel eens noodzaak kan blijken. De beschikbare grond voor landbouw in ons deel van de wereld wordt schaarser. En bovendien moeten we er rekening mee houden dat die ook veel vaker kan uitdrogen of juist volledig onderstromen als gevolg van de klimaatverandering.
Milieuvriendelijk stadsboeren
Los daarvan heeft een melkveeboerderij midden in de stad natuurlijk ook het voordeel dat de logistieke keten korter wordt. Een op de drie vrachtwagens die in Nederland op de weg zijn, vervoert voedsel. Dus als het gaat om verkeersdrukte en co2-uitstoot kan het op termijn flink schelen als verse en gezonde producten zo dicht mogelijk bij huis kunnen worden verbouwd en ingekocht.
De floating farm werkt zelf al energie-neutraal en milieuvriendelijk: al het voer voor de koeien komt uit Rotterdam (onder andere het maaisel van golfbanen en bierbostel van een brouwerij) en hun mest wordt ook weer voor allerlei doeleinden in Rotterdam verwerkt.
De stadsmoestuin aan de Keilehaven
Beeldentuin Al Mundo
Aan de Keilehaven liggen onder andere de stadstuin waar omwonenden zelf boeren en de beeldentuin AVL Mundo, in 2008 opgericht door kunstenaar Joep van Lieshout. Ook de studio van de vermaarde licht- en omgevingskunstenaar Daan Roosegaarde is er gevestigd.
Beeldentuin Al Mundo
Tegenover zijn bedrijf is op negen meter hoogte, boven op een nieuwe winkelboulevard aan de Vierhavenstraat, het grootste, openbare dakpark van Europa aangelegd. Acht hectare park met een mediterrane tuin, een oranjerie, een buurttuin, speeltuin, watertrap, grasweides en een magnifiek uitzicht op de Rotterdamse haven.
Op de strook van ruim 1 kilometer lang en 80 meter breed is een grondlaag van anderhalve meter gestort, zodat ook grote bomen zich kunnen wortelen. Er groeien prachtige kersenbomen en magnolia’s en er zijn zelfs een aantal grote, monumentale bomen neergezet.