Steiger 96 - Heijplaat

Rotterdamse plekken met een bijzonder verhaal. De watertaxi brengt je erheen. Ditmaal: het stadsstrandje op Heijplaat.
 

DOCK Quarantaineterrein

Met de watertaxi naar het strand? Niet alle Rotterdammers weten dat het kan, laat staan bezoekers van elders. Maar stap van boord bij aanlegsteiger 96 en verbaas je over de plek waar je bent beland. Midden in de haven sta je ineens in het fijne, witte zand van een door veel groen omzoomd stadsstrandje.

Kunstenaarsenclave

Dit welhaast subtropisch ogende stukje natuur !op de zuidoever van de Nieuwe Maas maakt deel uit van het voormalige quarantaineterrein van Rotterdam, een zes ha groot schiereilandje bij Heijplaat.

De ’Quarantaine-Inrichting Beneden Heijplaat’ werd tussen 1928 en 1934 gebouwd om zeelui te kunnen behandelen die leden aan een tropische ziekte. De elf gebouwen op het perceel deden onder andere ooit dienst als mortuarium, isolatiebarak, zusterhuis, ontsmettingsruimte en chloorhuisje.

Omdat er nauwelijks gebruik werd gemaakt van de quarantaine-inrichting, werd het complex eind jaren dertig ingericht als opvangkamp voor Joodse vluchtelingen uit Duitsland en Oostenrijk. Ook werden er repatrianten uit Nederlands-Indië ondergebracht die besmet waren met pokken.

Rijksmonument

De gebouwen zijn al meerdere keren met sloop bedreigd, maar in 2008 werd het bijzondere complex aangemerkt als rijksmonument. Sinds begin jaren tachtig wordt het terrein bewoond door kunstenaars en creatieve ondernemers. Zij kregen toestemming voor het tijdelijk gebruik van de leegstaande gebouwen als woon-en werkplek. De gemeente heeft in 2015 honderd miljoen euro uitgetrokken voor herontwikkeling van het gebied, waarvoor de kunstenaars voor 2025 het terrein moeten verlaten. 

Op warme dagen zijn het vooral de bewoners van het naastgelegen Heijplaat die hier komen zonnebaden. Zwemmen is er verboden vanwege de sterke stroming door de passerende scheepvaart.

Geïnteresseerd in een uitgebreider bezoek aan Heijplaat? Klik hier voor meer informatie over deze bijzondere wijk.


More Onderstroomshow everything