Op en rond de Nieuwe Maas

Quarantaineterrein straks congreslocatie voor haven

Strandje blijft ook na 2024 voor badgasten behouden

strandje

De bijzonderste halteplaats van Watertaxi Rotterdam is ongetwijfeld die met het nummer 96. We leggen er niet aan bij een kade of aan een talud, maar direct aan een zandstrandje van de Nieuwe Maas. Knijp er bij aankomst je ogen een stukje dicht en je zou zomaar denken dat je door de schipper op een onbewoond eiland ergens in de tropen bent afgezet.

Rijksmonument

Vanaf de steiger krijg je toegang tot het Quarantaineterrein. Een verstopt, groen stukje Rotterdam dat sinds 2008 op de lijst van rijksmonumenten staat. In 2024 is het 90 jaar geleden dat er hier een inrichting in gebruik werd genomen voor de verpleging van zeelieden met een besmettelijke ziekte als cholera of tyfus.

Het gebied omvat een handjevol bakstenen gebouwen waar ze, afgezonderd van de buitenwereld, voor korte of langere tijd konden worden behandeld. Overigens zijn maar heel weinig patiënten uit de scheepvaardij er ook daadwerkelijk opgenomen geweest. De inrichting bood in de vorige eeuw wel wisselend onderdak aan onder anderen Joodse vluchtelingen uit Nazi-Duitsland, aan tbc-lijders uit eigen land en aan dementerende bejaarden uit Rotterdam en omgeving.

juliette1
Juliette Tulkens, beeldend kunstenaar en oprichtster van de Quarantaine Academie bij het voormalige badhuis op het terrein

Sinds 1979 huisvest het Quarantaineterrein een twintigtal kunstenaars en hun gezinnen. Ze mogen er nog 2024 blijven wonen en werken in de negen gebouwen op het perceel. Ondertussen werkt de nonprofit-organisatie BOEi aan een plan voor de herontwikkeling ervan.

Groen reservaatje

Het bijbehorend strandje dat een belangrijke recreatieve functie vervult voor Rotterdammers, blijft ook voor de nabije toekomst behouden. Als het weer er enigszins naar is, ligt het er vol met dagjesmensen die genieten van de rivier, het uitzicht op de stad en de langsvarende schepen. De omringende natuur draagt eveneens haar steentje bij. Het Quarantaineterrein is ook een reservaatje met bijzondere vogels, planten en bomen.

Sylvia Pijnenborg, adjunct-directeur van BOEi: ‘Het Quarantaineterrein is een prachtige verborgen parel in de Rotterdamse Haven. Met respect voor het terrein en de bijzondere gebouwen gaan we de komende tijd aan de slag om er iets moois van te maken. Daarbij gaat nadrukkelijk ook aandacht uit naar de verhalen die bij dit bijzondere gebied horen.’

Vast staat al dat het Havenbedrijf het Quarantaineterrein na de herontwikkeling wil gaan benutten als congres- en netwerklocatie. Ook is er een klein hotel, ‘The Haven’, voorzien. De accommodatie is primair bedoeld voor havenondernemers, havenwerknemers en cursisten van bedrijven gevestigd in de haven.

academie1
Cursisten aan het werk in de Quarantaine Academie

Het is nog onduidelijk hoe het Havenbedrijf en BOEi invulling gaan geven aan de culturele bestemming die het Quarantaineterrein tegelijkertijd zou moeten krijgen. Volgens de huidige bewoners ervan zijn daarover wel bindende afspraken gemaakt met het Havenbedrijf.

juliette3
Juliette Tulkens in de Quarantaine Academie

Zo hoopt beeldend kunstenaar en kunstdocent Julliette Tulkens dat er straks zeker plek zal blijven voor de Quarantaine Academie, die ze in 2020 oprichtte. Ze geeft cursussen in tekenen en schilderen in het voormalige badhuis van de inrichting.

De academie is al vanaf de opening een succes: op woensmiddagen/avonden en de zaterdagochtenden kan iedereen die zich (verder) wil bekwamen in de teken- en schilderkunst op het Quarantaineterrein terecht. Meer informatie over de academie vind je hier.