Met zijn 187-meter is de Euromast nog altijd de hoogste voor publiek toegankelijke attractie in Nederland. Hij werd in 1960 door architect Huig Maaskant gebouwd en was decennialang het bekendste icoon van Rotterdam.
Tegenwoordig zie je op ansichtkaarten en foto’s in plaats daarvan vaker het Centraal Station, de Markthal, de Erasmusbrug, De Rotterdam en de skyline afgebeeld. Maar de Rotterdammers zelf zijn nog lang niet op hun toren uitgekeken. In 2019 werd hij nog bezocht door een recordaantal van 600.000 bezoekers, van wie velen afkomstig waren uit eigen stad.
Vliegende schotel
De uitkijktoren werd tot voor kort geëxploiteerd door de Rotterdamse ondernemer Willem Tieleman, die hem in 2017 nog een forse opknapbeurt gaf. Het met veel staal en glas vernieuwde interieur moet bezoekers de indruk geven dat ze zich aan boord van een ‘vliegende schotel’ bevinden. Het is indirect een verwijzing naar het tijdperk waarin de Euromast werd gebouwd: de Space Age, met zijn futuristische design en populaire tv-series als The Jetsons en The Thunderbirds.
Boven op de Euromast foto’s Iris van den Broek – Rotterdam Partners
Sinds voorjaar 2020 is de Euromast in eigendom van het Franse M56, een firma die investeert in toeristische torens over heel de wereld, zoal de Montparnasse Tower in Parijs, de TV-toren in Berlijn en twee observatietorens in de VS.
Slapen in het kraaiennest
Niet veel mensen weten dat de Euromast niet alleen een uitkijktoren en restaurant is, maar ook een hotel. In het kraaiennest op 100 meter hoogte, daar waar ook het panoramaplatform is, zijn twee exclusieve hotelsuites gebouwd.
Voor bijna 400 euro, inclusief ontbijt en champagne, kun je er de nacht doorbrengen tussen de sterren. De ramen zijn van spiegelglas, zodat andere bezoekers op het platform geen weet hebben van wat zich daar allemaal afspeelt. De kamer ‘Heaven’ ligt op de zuidzijde en geeft uitzicht op de haven. Vanuit de suite ‘Stars’, met jacuzzi, kijk je over de hele stad. Bij helder weer is vanaf het hoogste punt zelfs Antwerpen zichtbaar.
.