Hij bestaat nog maar net een jaar, maar de floating farm is in die korte tijd al uitgegroeid tot een van de belangrijkste internationale attracties van Rotterdam. Berekend is dat mondiaal al 500 miljoen mensen van het bestaan ervan weten. Eigenaar Peter van Wingerden heeft ze nog niet allemáál over de vloer gehad, maar een gekkenhuis was het op het ‘erf’ van de drijvende koeienboerderij tot nu toe toch wel.
Vaste attractie op rondvaarten
Voordat de coronacrisis uitbrak, ontvingen zijn vrouw Minke en hij er elke week wel veertig à vijftig groepen belangstellenden, onder wie ministers, boeren, studenten, journalisten en stedenbouwkundigen uit China, de VS en veel Europese landen. Allemaal willen ze de eerste en enige floating farm ter wereld wel eens in het echt zien en het verhaal erachter horen.
Bij passagiers van de Spido en de watertaxi is de koeienfarm al net zo populair. Het is snel een vast onderdeel geworden van elke rondvaart door het havengebied. Het is ook om die reden dat ondernemer Van Wingerden zich hard wil maken voor een eigen aanlegsteiger bij de boerderij.
Van Wingerden: ‘De floating farm staat nu al te boek als een van de vijf topbestemmingen in de stad, maar het blijft voor bezoekers natuurlijk best lastig om er te komen. De gemeente moet steeds bussen huren om er delegaties heen te vervoeren. Hoe mooi zou het zijn als je er door een watertaxi naartoe kon worden gebracht? Het is een prachtige vorm van vervoer, en je combineert op die manier twee attracties die uniek zijn voor Rotterdam.’
Eten van ‘heilig gras’
Op de floating farm en de aangrenzende wei op de kade langs de Marconistraat worden twintig koeien en nu ook twee kalfjes gehouden. Op hun dagmenu staat onder andere het ‘heilige’ gras van De Kuip.
Na elke maaibeurt op het hoofdveld van het Stadion Feyenoord gaat dit speciale krachtvoer linea recta naar de farm. De schoolklassen en andere kinderen die er op bezoek komen, zijn daar nog het meest van onder de indruk. ‘Ze willen allemaal zelf ook wel een paar plukjes om mee naar huis te kunnen nemen.’
Peter van Wingerden
Met zijn stadslandbouwproject wil Peter van Wingerden alternatieven bieden voor de problemen in de grootschalige landbouw en het intensieve transport dat ermee gemoeid is. ‘Floating Farm produceert gezond voedsel in steden, dicht bij de consument. Op een duurzame, innovatieve en transparante manier, met dierenwelzijn als topprioriteit’, zo valt te lezen op de website.
De floating farm werkt zelf al energieneutraal en milieuvriendelijk. Al het voer voor de koeien komt uit Rotterdam. Behalve Feyenoord-gras ook maaisel van golfbanen, bierbostel van een aantal lokale brouwerijen, en zemelen van de Schiedamse molens. De mest van de koeien wordt ook weer voor allerlei doeleinden in Rotterdam verwerkt.
Uitbreiding met groenten en kippen
Binnenkort wordt de bouwvergunning verwacht voor de nieuwe drijvende, biologische farm die langszij zal komen te liggen. Daar worden straks zevenduizend kippen (alleen voor de eieren) en een groentekwekerij in ondergebracht.
Veel van de kritiek die de floating farm bij de start ervan te verduren kreeg, is volgens Van Wingerden gelukkig al overgewaaid. Wat hem betreft kwam die weerstand ook grotendeels neer op misverstanden over rundvee.
‘Veel mensen hebben geen idee van de aard van koeien. Ze denken dat die net als paarden heel de dag in de wei willen dartelen en rennen. Maar dat is dus helemaal niet zo. Een koe heeft drie elementaire behoeften: eten, liggen en herkauwen. Daarin kunnen we hier voorzien. Er is hier altijd gezond voer genoeg. Er is vers drinkwater volop. En dankzij de melkrobot kan een koe worden gemolken op elk moment dat ze dat zelf wil.’
‘Leven als een koe in Frankrijk’
Van Wingerden benadrukt dat zijn vee daarnaast ook doorlopend kan grazen, ‘flaneren’ of slapen in de eigen wei op het perceel. De loopbruggen naar de vaste wal zijn heel de dag door bij dieren in gebruik. Als het te heet of te koud is buiten, hebben ze het naar hun zin in drijvende stallen. Is het lekker weer dan staat de complete kudde lekker buiten. Ze hebben hier echt een leven als een koe in Frankrijk.’
Nu nog ligt de floating farm in het deels als door de industrie verlaten Merwe-Vierhavensgebied, maar binnen tien jaar zijn ook de laatste sporen van die vroegere bedrijvigheid vrijwel uitgewist. Op de kades langs de Marconistraat en de Schiedamseweg is dan, tot aan de gemeentegrens met Schiedam, een heel nieuw, aantrekkelijk stadsdeel verrezen, met de koeien/groente/kippenboerderij in het hart ervan.
Veel bewoners van de woonwijken daarachter hebben de winkel van de floating farm overigens al ontdekt. Ze komen er rauwe en gepasteuriseerde melk kopen, of speciaal voor de boter en de drie verschillende yoghurts in het assortiment. Die natuurproducten vinden met name bij Turkse en Marokkaanse gezinnen veel aftrek, bijvoorbeeld omdat ze er thuis hun eigen kazen mee kunnen maken.
De parlevinker terug op de Maas
De zuivel van de drijvende koeienboerderij kan ook online worden besteld, waarna de boodschappen in vijf Rotterdamse wijken worden thuisbezorgd of op gezette tijden bij een foodtruck van de floating farm kunnen worden afgehaald. Peter van Wingerden hoopt dat er weldra ook van komt dat hij zijn zuivel met een eigen elektrisch bootje bij klanten kan bezorgen.
Enthousiast: ‘Dan hebben we hier niet alleen een goedlopende, milieuvriendelijke stadsboerderij maar is ook de traditionele parlevinker in Rotterdam weer terug!’