‘Ik ontwerp al een jaartje of zeventien affiches voor de Kunsthal en illustraties voor heel veel verschillende bedrijven, groot en klein. Toevallig heb ik net een geboortekaartje af en ben ik bezig met een grafsteen, dus ook wel weer grappig: bij Stang kun je nu terecht vanaf je geboorte tot aan het graf en alles wat ertussen zit.
Simpel, strak, de essentie
‘De grote lijn in mijn werk is vrijwel altijd: simpel, strak. Ik wil dingen helemaal uitkleden tot hun essentie, zodat de betekenis ervan in één beeld helder is. Dat hou je bijvoorbeeld dikwijls alleen maar een pictogram van iets over.
‘Vlaggen zijn daar mooie dragers voor, en ik vind boten en vlaggen ook bij elkaar horen. Dat Joehoe zegt iets over het gevoel dat je op schepen en aan de wal hebt: “Ik ben hier en jij bent daar”. Dan zwaai je naar elkaar en dan roep je ook zoiets als Joehoe. De watertaxi is best wel een serieus en stoer fenomeen, en door deze vlaggen krijgt het toch ook iets grappigs.’
Ook een Stang-vlag op zijn eigen dak
‘Ik ben steevast op zoek naar verrassende dragers voor mijn beelden. Maar een vlag is van alle tijden als drager van informatie. Nee, daar heeft het digitale tijdperk geen verandering in gebracht. Ik heb ook een vlag op mijn huis, maar die wappert niet lekker, die rolt op, dus daar moet ik iets voor bedenken.Ik heb laatst ook vlaggen ontworpen voor een tentoonstelling in Paleis Soestdijk. Was ik gevraagd dé vlag van het geheel te maken voor op het dak.
‘Kwam ik er pas later achter dat op een rijksmonument helemaal geen rare vlaggen mogen worden geplaatst. Daar mag alleen de Nederlandse vlag zijn gehesen. Toen had ik zin om één hele grote vlag te maken voor aan een paal op het gras, zo’n vlag van 20 bij 10 meter, weet je wel. Kon ook niet – daar zou een mast echt voor geheid moeten worden.
‘Uiteindelijk heb ik een paar honderd kleine vlaggetjes geplaatst, wat natuurlijk ook weer heel veel voeten in de aarde heeft gehad: want iedere week wordt op Soestdijk het gras gemaaid. Ja, moet je ook maar weten.’
Voor Onderstroom vroegen we in 2016 een aantal Rotterdamse kunstenaars, fotografen, dichters en schrijvers om de rivier te verbeelden. De vlaggen van Stang sloten deze serie af. Het initiatief kwam tot stand met steun van het Centrum Beeldende Kunst in Rotterdam.