Op en rond de Nieuwe Maas Steigers

Onderweg met de Cirkellijn (4)

De mooiste plekken en bezienswaardigheden van de stad bezoek je met de Cirkellijn. Ditmaal leggen we aan bij halteplaats 65, aan de voet van de Euromast.

euromast
De Euromast gezien vanuit Het Park

De watertaxi’s op onze Cirkellijn maken een hop on, hop off-vaartocht van een uur langs de mooiste gebouwen en plekken van Rotterdam. Voor veel binnen- en buitenlandse passagiers is het de eerste keer dat ze de stad bezoeken. Speciaal voor hen beschrijven we hier bij welke bezienswaardigheden ze onderweg van onze boten kunnen afstappen. Ditmaal leggen we aan bij halteplaats 65, aan de voet van de Euromast.

Met zijn 187-meter is de Euromast nog altijd de hoogste voor publiek toegankelijke attractie in Nederland. Hij werd in 1960 door architect Huig Maaskant gebouwd en was decennialang het bekendste icoon van Rotterdam.

Vliegende schotel

Tegenwoordig zie je op ansichtkaarten en foto’s in plaats daarvan vaker het Centraal Station, de Markthal, de Erasmusbrug, De Rotterdam en de skyline afgebeeld. Maar de Rotterdammers zelf zijn nog lang niet op hun toren uitgekeken. Gemiddeld trekt het uitkijkpunt jaarlijks ruim een half miljoen bezoekers.

De uitkijktoren kreeg 2017 nog een forse opknapbeurt gaf. Het met veel staal en glas vernieuwde interieur moet bezoekers de indruk geven dat ze zich aan boord van een ‘vliegende schotel’ bevinden. Het is indirect een verwijzing naar het tijdperk waarin de Euromast werd gebouwd: de Space Age, met zijn futuristische design en populaire tv-series als The Jetsons en The Thunderbirds.

Sinds voorjaar 2020 is de Euromast in eigendom van het Franse M56, een firma die investeert in toeristische torens over heel de wereld, zoals de Montparnasse Tower in Parijs, de TV-toren in Berlijn en twee observatietorens in de VS.

huisje park
Paviljoen Parquit in Het Park

Het Park

De Euromast grenst aan Het Park, in 2011 aangewezen als rijksmonument. Het ontwerp ervan dateert uit 1852 en is van de hand van landschapsarchitect Jan David Zocher en diens zoon Louis Paul. De Gemeente Rotterdam werkt sinds 2019 samen met de particuliere Stichting Droom en Daad aan een grondige renovatie van deze idyllische groene oase, waarbij de oorspronkelijke ontwerptekeningen van de Zochers weer als uitgangspunt dienen.

abou
Gedicht van burgemeester Aboutaleb van Rotterdam op een toiletwagen in Het Park

Schoonoord

Aan de overzijde van Het Park ligt de Muizenpolder, de kleinste in zijn soort van ons land. Daarin verscholen ligt het botanische lustoord Schoonoord, de voormalige privétuin van de Rotterdamse bankiersfamilie Mees. In het hart daarvan bevindt zich de ruim 250 jaar oude Libanonceder, met daaronder de gedenkplaat ter nagedachtenis aan David Mees. Hij werd op de dag van de bevrijding op twintigjarige leeftijd door de Duitsers doodgeschoten in zijn eigen tuin. De aangrijpende tekst op de steen is geschreven door zijn moeder. 

schoonoord
Schoonoord

Schoonoord werd een half eeuw geleden voor het publiek toegankelijk en sinds het jaar 2000 is het eveneens een beschermd rijksmonument. Een bezoek eraan is eigenlijk een must. In de tuin staan veel bijzondere planten- en boomsoorten, waaronder een Reuzenrabarber. Het tuinmanshuisje van Schoonoord wordt nog altijd bewoond.

Meer informatie over de Cirkellijn lees je hier.